Dış Cephe Kaplama

İnsan ihtiyaçlarının değişim göstermesi ile barınma anlayışı da değişim göstermiştir. İnsanların bir klasik bir evde barınma ihtiyacı artık daha da gelişmiş ve evlerde dış cephe kaplama gibi evin dış etkenlere karşı daha korunaklı olmasını sağlayan sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Kaplama uygulamalarının yapılması ile başta hava olmak üzere yağış, ses ve diğer rahatsız edici etkenlerin evin iç mekanına etkisi azaltılmaya çalışılır. Özellikle enerji harcamaları noktasında bütçeye olumlu katkılar sağlayan dış cephe kaplama; görsel manada da katkı sağlar. Yapının dışarıdan görüntüsünü beğenmeyen bireyler dış cephe uygulaması yaptırarak ısı yalıtımı sağlarken estetik açıdan da başarılı bir çözüm elde etmiş olur.

Dış Cephe Kaplama Nedir?

Dış cephe kaplama; mantolama yerine kullanılan bir terim olsa da aslında tam anlamı ile mantolama eş anlamlı değildir. Dış cephe mantolama, binanın giydirilmesi işlemidir. Yani bina dış yüzeyinin, çeşitli yapı malzemeleri kullanılarak değiştirilmesidir. Bina dışının farklı, estetik ve şık görünmesini sağlayan dış cephe kaplama uygulamaları ile mantolama uygulaması ile bir arada yapılarak bina yüzeyi rüzgâra, güneşe, soğuk ve sıcağa karşı daha korunaklı hale getirilebilir.

Dış cephe kaplamanın ısı yalıtımın yanında dekorasyon amacı da vardır. Yani dış cephedeki tamiratın yapılması ve binanın şık görünmesi için dış cephe kaplama ya da dış cephe giydirme işlemi yapılır. Dış cephe kaplama uygulamasında kullanılan malzemeler dekorasyon açısından alternatif çözümler sağlar. Dış cephe giydirmede birçok farklı malzeme kullanılabilir. Taş, cam, metal, alüminyum, ahşap, plastik… gibi yapı malzemeleri dış cephe kaplama amacıyla kullanılan malzemelerdir.

Dış Cephe Kaplama Avantajları

Dış cephe kaplama, binanın yeni bir giysi giymesi gibidir. Bu nedenle bina giydirme olarak da anılan bu işlem bina dış yüzeyini dış etkenlerden korur. Bina yüzeyinde güneş, rüzgâr, soğuk, yağmur, kar gibi iklim koşullarından dolayı oluşan problemlerin oluşmasına izin vermez. Bina dış cephe kaplama uygulaması nem, küf ve yosun oluşumunu engeller, binaya estetik bir güzellik kazandırırken aynı zamanda ömrünü uzatır. Şık ve kullanışlı bir uygulamadır. Eskimiş binaların modernize edilmesini sağlar. Isı yalıtımı ile desteklenen dış cephe kaplama uygulamaları ısı, ses ve yangın yalıtımı sağlar. Dış cephe kaplama, binanın ekonomik değerini artırır.

Dış Cephe Kaplama Çeşitleri

Dış cephe kaplama pek çok insan için aynı anlamda kullanılan bir kavram olsa da teknik açıdan kaplama yapılırken kullanılan yöntemler farklılaşır. Bu anlamda kaplama çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Taş Dış Cephe Kaplama

Yazlık yerlerde olduğu gibi şehir merkezlerinde de sıklıkla kullanılan ve rengarenk taşlar sayesinde görsel olarak başarılı çözümler sağlayan taş kaplama, kışın sıcak yazın da soğuk tutma özelliği sunar. Mermer, granit, bazalt, andezit, limra… gibi doğal taş türleri kullanılarak yapılan bu uygulama son derece şık ve kaliteli yaşam alanları yaratır.

Metal Dış Cephe Kaplama

Alüminyum dış cephe kaplama olarak da bilinen metal dış cephe kaplama hafif olması ve binaya çok fazla yük bindirmemesi nedeniyle tercih edilir. Isı ve ses yalıtım özelliğine de sahip olan alüminyum dış cephe kaplama suya karşı yüksek mukavemet gösterir ve uzun yıllar ilk günkü gibi kalır.


Güçal Akademi
24.01.2022 3164



X
Çözüm Ortaklarımız

Hizmetlerimiz ile ilgileniyorsanız, iletişim formumuz ile bilgilerinizi gönderin uzman ekibimiz inceleyerek size özel teklif hazırlasın!
Teklif Talebi